bridge

blackjack kaartspellen - Betrouwbare blackjack casino's op internet
Zoeken.nl - Zoek in alle zoekmachines
Cabla - Maak zelf ook een kabel over Bridge
Op zoek naar Bridge? - Zoek Bridge in alle zoekmachines
Start een campagne - jouw website over Bridge, direct in beeld
 
Home
 
Nieuw bericht
 
Forum info
 
Zoeken
 
 Onderwerp
toevoegen aan favorieten lijst Bridge > Forum > Algemeen > Viertallen
  Kuijper  1. Geplaatst op 19 mei 2005 om 14:29 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

Als beginnend bridger zou ik graag wat meer willen weten over viertallen.
Hoe speel je dat?
Welke paren horen bij elkaar?
Hoe is de telling?
Graag wat nadere ibformatie a.u.b.


  Han  2. Geplaatst op 19 mei 2005 om 16:19 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

Bij viertallen bridge heb je minimaal 8 personen nodig. Bijvoorbeeld 4 vrouwen als team en 4 mannen als team. Er zijn in elk team 2 paren. Truus en Annemarie paar 1 en Betty en Maria paar 2. Bij de mannen zijn Wiel en Frans een paar en Jac en Theo resp. paren 3 en 4.
Er is afgesproken een wedstrijd te spelen van 20 spellen.

Paar 1 speelt de spellen 1t/m10 tegen paar 3 aan tafel 1. Paar 2 en 4 ook maar zij in de andere windrichting. Paar 1 en 3 beginnen met de spellen 1 t/m 5 en de anderen met 6 t/m 10. Hierna worden de spellen gewisseld. Zo is het mogelijk om beide teams dezelfde spellen te laten spelen en kan per spel bekeken worden wie wint. Na 10 spellen, halverwege de wedstrijd kan men vergelijken. Na deze pauze speelt paar 1 wederom 10 spellen (11 t/m 20) tegen het andere mannenpaar.

Stel nu dat op spel 1 het vrouwenpaar 1, 3 sans atout maakt en het herenpaar 3 downgaat in 3 sans atout met dezelfde kaarten!
Gelukkig voor de heren is het niet kwetsbaar en is het verschil in punten +400 versus -50 = 450 punten. Dit verschil aan punten wordt omgezet in IMP Internationale Match Points (vraag aan een gevorderde een viertalbriefje of zie art. 78 van het spelregelboekje/rubriek arbitrage&spelregels op de site ) = 10 IMP. Alle IMP van de spellen worden opgeteld en na 20 spellen heeft het mannenteam bijvoorbeeld gewonnen met 45 IMP. De IMP worden omgezet in Victory points. Zie nieuwe IMP/VP tabel bij http://www.bridge.nl/groepen/Home/Home_Publicaties.htm en blijkt 24-6 te zijn bij 20 spellen.

Maximaal haalbaar is 25-0 als uitslag. Een totale overwinning voor het eerste team. Met de uitslag 15-15 is een wedstrijd volledig in balans, 16-14 iets minder etc.

U begrijpt dat een overslagje meer of minder niet echt doorteld, het missen van een kwetsbare manche of slem kan de wedstrijd daarentegen bepalen. Door deze benadering is het viertallen een andersoortige bridgewedstrijd.

Veel plezier.
Ga naar:
Om Startkabel.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies:Prima, deze melding niet meer weergeven
X